T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİİRT / MERKEZ - Atatürk Anadolu Lisesi

MESLEKİ BİLGİ KAYNAKLARI

Sevgili öğrenciler; Meslek, hayatınızın önemli bir parçasıdır. Yaşamınızı sürdürmenizde gerekli olan parayı kazanmada önemli bir araç olan meslek, toplumsal saygınlığınızı ve mutluluğunuzu da etkiler. Dolayısıyla meslek seçimi yaşamınızda önemli bir rol oynamaktadır. Meslek seçimi yaparken ilgilerinizin, yeteneklerinizin ve değerlerinizin yanı sıra mesleklerle ilgili bilgileri de dikkate almalısınız. Bu bilgileri güvenilir ve güncel mesleki bilgi kaynaklarından sağlamanız meslek seçimi için çok önemlidir.

Mesleğin tanımı, meslek eğitimine giriş koşulları, çalışma ortamı, maaşı, kariyer süreci, meslek eğitiminin verileceği üniversitenin kalitesi, mesleğin istihdam oranı gibi sorular mesleki bilgi kaynaklarını kullanarak araştırmanız gereken konulardır. 

       MESLEKİ BİLGİ KAYNAKLARI KULLANIMI VİDEOYU İZLMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

       YÖK Atlas:  https://yokatlas.yok.gov.tr/

Mesleklerin tercih edilme istatistiklerini, mezunların KPSS-1, KPSS-2, TUS-TT1, TUS-TT2, TUS-KTP, DUS, AB-AYB sınav başarılarını, üniversite adaylarının en çok merak ettikleri konulardan biri olan hedefledikleri bölüme(mesleğe) girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiği, programların (mesleklerin) yurt içi yurt dışı eğitim programları trafiği, akademik personel sayıları ve akreditasyon bilgileri içermektedir.

İŞKUR web sitesi: https://esube.iskur.gov.tr/Meslek/MeslekleriTaniyalim.aspx

Türk meslekler sözlüğü ve meslekleri tanıyalım dosyası aracılığıyla mesleğin tanımı, görevler, kullanılan alet malzeme ve eğitim materyali, mesleğin gerektirdiği özellikler, çalışma ortamı ve koşulları, meslek eğitimi, meslek eğitiminin verildiği yerler, ön eğitimde başarılı olunması gereken dersler, meslek eğitimine giriş koşulları, eğitimin süreci ve içeriği, eğitim sonunda alınan belge, diploma ve unvan, çalışma alanları ve iş bulma olanakları, kazanç, meslekte ilerleme ve benzer meslekler. MEB tarafından geliştirilen MBS meslekler hakkındaki bilgileri Türk Meslekler Sözlüğünden çevrimiçi olarak sağlanmaktadır.

Ulusal mesleki bilgi sistemi: MEB http://mbs.meb.gov.tr

Hayat boyu sürecek öğrenme ve gelişim yolculuğunda size rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Bu sistemin amacı, kendinizi tanıma, yapmaktan hoşlandığınız şeyleri, yeteneklerinizi fark etme, meslek seçimi, iş değiştirme gibi konularda sizlere destek olmaktır.

ÜNİ-VERİ-Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi https://www.cbiko.gov.tr/projeler/uni-veri 

Üniversite lisans mezunlarının işgücü piyasası performanslarını "bölüm bazında" değerlendiren Üni-Veri, başta üniversite tercihi yapacak öğrenciler olmak üzere eğitimi devam eden gençlerin ve profesyonellerin doğrudan yararlanabileceği ulusal bir araştırmadır.

TÜBİTAK Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analiz Raporları https://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/Guncel_Universitelerin_Alan_Bazli_Yetkinlik_Analizi.pdf

Üniversitelerin araştırma alanları bazında performanslarının birbirlerine karşılaştırmalı olarak değerlendirilebilmesini sağlamaktır. Ayrıca, bir üniversitenin kendi bünyesinde araştırma faaliyeti yürüttüğü tüm araştırma alanlarından hangilerinde; görece daha yetkin olduğunun analiz edilebilmesine de imkân tanımaktadır.

Yıllara Göre Bölümlerden Kamuya Alınan Memur Sayısı https://kpss.memurlar.net/istatistik/unvan/

Bu robot, kamu kurumlarının hangi bölümlerden ne kadar sayıda memur aldığı göstermektedir. Sorgulama sonucunda çıkan veriler, ÖSYM'nin yaptığı merkezi KPSS tercih kılavuzlarında yer alan kadrolar esas alınarak oluşturulmuştur. Verilere kurumsal alımlar, işçi alımları, müfettiş, uzman, denetçi yardımcısı alımları dahil değildir. ÖSYS'de bölüm tercihi yapacak adaylar, Devletin o bölümden kaç memur aldığı verisinin yanı sıra, ilana rağmen boş kadro olup olmadığı ve oluşan minimum puanlara da dikkat etmesi gerekmektedir.

Bu istatistiğe 2001, 3001 ve 4001 nitelik koldarı (herhangi bir bölümden mezun olmak) ile alım yapan kadrolar dahil edilmemiştir.

Öğretmenlik KPSS Atama Taban Puanları https://www.basarisiralamalari.com/ogretmenlik-atama-taban-puanlari-meb/

Devlet okullarında kadrolu çalışmak isteyen öğretmen adayları son 4 yıl içinde hedefledikleri öğretmenlik programlarının istatistiklerini inceleyebilir.

 

Psikolojik Danışman Safa BİNGÖL 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.05.2021 - Güncelleme: 10.06.2021 11:27 - Görüntülenme: 2165
  Beğen | 29  kişi beğendi